25 Eylül 2012 Salı

Nivo Bilesenleri

Nivo Bileşenleri

Nivo tek başına kullanılamaz. Nivo ile birlikte tamamlayıcı bazı ürünler kullanmak gerekir. Bu sayede doğru ölçüm yapılabilir.

Bu nivo bileşenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;



1) Dürbün: Dürbünler bir diğeri içerisinde hareket edebilen iç içe bir borunun, geometrik ekseni üst üste çakışmış içine mercek yerleştirilmiş uzaktaki görüntüleri yakına getiren bir alettir. Hedef tarafına objektif, gözle bakılan kısmına da oküler adı verilmektedir. Objektifin görevi bakılan yerden gelen ışınlardan bir kısmını o cismin görüntüsünü meydana getirecek şekilde toplamaktır. Okülerin görevi ise, objektifin toplayarak getirdiği ters ve gerçek görüntüyü daha da büyüterek göstermektedir.

2) Kabarcıklı Düzeçler: iki çeşittir. Küresel ve silindirik düzeçler

a) Küresel Düzeçler: Nivelman aletlerinde genellikle aletinizi kabaca tesviyeye getirmek için kullanılan üst yüzü küresel bir cam kutudur. Kutu içerisine ısıtılmış eter sıkıştırılarak bir çalışma prensibi sağlanmıştır. Eter buharlaşarak boşluğu doldurulur ve kabarcık meydana gelir. Kabarcığın tam ortada olabilmesini izlemek için küresel cam yüzeye iç içe iki daire çizilmiştir. Kabarcık çizilen bu dairelerin tam ortasında olduğu zaman alet tesviyededir. Ne tarafa kaçarsa aletin o tarafının yüksek olduğu anlaşılır.
Küresel düzecin altında ayar vidaları mevcuttur. Bunlar uygun tornavida veya alet üzerinde bulunan özel pimlerle ayarlanabilir. Eski tip nivelman aletlerinde hem küresel düzeç hem de silindirik düzeç vardır. Yeni çıkan aletlerde ise (otomatik nivolarda) sadece küresel düzeç bulunur. Ayarlama süresi çok hızlıdır. Birkaç saniyede tesviyeye gelir.

b) Silindirik Düzeçler: Küresel düzeçle aynı görevi görür.

3) Tesviye Üç Ayağı: Üçgen şeklinde bir diske bağlanmış üç ayak tesviye vidası ile bu diskin ortasında dürbünün oturmasını sağlayan konik bir yataktan mevcuttur. Dürbün bu yatak içerisinde 1800 dönebilmektedir. Bu dönme eksenine asal eksen denir. Tespit vidalarının ikisi bir aynı anda içe ve dışa doğru kullanılır. Üçüncü vida ise yalnız kullanılarak düzeç kabarcıklarının ortalanması sağlanır.

4) Sehpa Üç Ayağı: Sehpa üçayağı, taşınmasında kolaylık bakımından sürgülü olarak yapılmıştır. Ayakların zemine rahatça oturabilmesi için uçlarına madensel çarık takılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder