9 Kasım 2012 Cuma

Nivo Hakkinda Bilgi

Nivo Hakkında Bilgiler


Nivo bir sıvı yüzeyinin yataylığı prensibinden yararlanılarak tasarlanmıştır.
Nivo yükseklik farkı ölçmeye yarayan cihazlardır. Gözlemler bir ölçü dürbünü ile yapılmaktadır. Sehpa ve mira ile birlikte kullanılır.

Nivo alt kısım üç düzeçleme vidası, ve az hareket vidasından oluşmaktadır.Üst kısım dönebilir sekilde alt kısıma bağlanmış olup dürbün, küresel düzeç, kompansatör ve okülerden oluşmaktadır.

Alt kısımdaki üç düzeçleme vidası ve küresel düzeç nivonun kabaca yataylanmasında kullanılır.
Az hareket vidası nivoyu kolay hedefe yöneltmek için kullanılır.
Dürbün : Yakın veya uzak hedefi odaklamak için kullanılır.
Kompansatör :Optik eksenin yataylığını sağlar. Düzeç bozulmasıyla meydana gelen yatay eksen bozulmasını otomatik olarak düzeltir.
Öküler : Gözle bakılan kısımdır. Kıllar şebekesinin netleştirmesi için uygun yönde çevirilir.
Kıllar şebekesi: Ökülerin hemen önünde içine artı şeklinde yatay ve dikey çizgiden oluşan bir mercek yerleştirilmiştir.Nivo ile hedefe bakıldığında hedefteki görüntüyü ve artı şeklindeki bu çizgi görülür. Bu çizgilerden yatay olanı yatay düzlem olarak referans alınır.
Nivo düzeçlendiğinde optik eksen yatay bir düzlem oluşturmaktadır.Bu yatay düzlem referans alınarak kot çalışması yapılabir.


Nivo Nasıl Kullanılır 

Nivo Sehpa ve Mira ile birlikte kullanılır.
Sehpa üç ayaktan oluşmaktadır.Sehpalar ahşap veya alüminyumdan yapılabilir.Ahşap sehpalar alüminyum sehpalara göre titreşimi daha az ilettiği için hassas işlerde daha çok tercih edilir.
Mira ön tarafı cm bölümlemeli arka tarafı milimetre bölümlemeli metredir.Sıfırdan başlayarak beş metreye kadar işaretlidir. Ahşap veya alüminyumdan yapılır. Alüminyum miralar teleskopiktir. Miralar yedi metreye kadar açılabilir. Mira bir düzeç yardımı ile düşey olarak tutulur.

Nivo sehpası açılarak sağlam bir şekilde zemine yerleştirilir.Bağlama vidası ile nivo sehpaya bağlanır. Düzeçleme vidalarından yararlanılarak küresel düzeçteki kabarcık merkeze getirilir. Küresel düzeç göz seviyesindeki düzeç aynasından takip edilebilir. Nivo 180 derece çevirilerek düzeç kontrol edilir. Hava kabarcığı işaretlenen dairenin dışına çıkmamalıdır. Nivo, A noktasında düzeçli bir şekilde düşey olarak tutulan miraya yöneltilir. Görüntü netleştirilir. Görüntüde kıllar şebekesi ve mira çakışır.Kıllar şebekesindeki yatay çizginin işaret ettiği seviye mira okuması olarak kayıt edilir. Daha sonra B noktasına yönlendirilir. B noktasındaki mira okuması yapılır. Aralarındaki yükseklik farları A-B = kot farkı şeklinde bulunur.
Nivo Çeşitleri
Otomatik Nivo ve Dijital nivo olmak üzere iki çeşittir.
Otomatik nivolar cm bölümlemeli miralarla kullanılır. Otomatik nivo miraya yöneltilir ve okumayı kendiniz yaparsınız. Dijital nivolar elektronik bir sistemdir. Barkotlu miralarla okuma yapılır.Sadece barkotlu miraya yöneltilir,odaklanır ve düğmeye basarsınız.Sonuç ekrana gelir. Ekranda mira okuması ve mesafeyi görebilirsiniz.Dijital nivolarda kayıt ve hesap özelliği vardır. Nivelman, kazı dolgu hesabı ve kot farkı alınabilir.
Otomatik Nivolar: Leica Nivolar, Leica Runner20, Leica Runner24, Leica NA720, Leica NA724, Leica NA728, Leica NA730, Leica NA2, Leica NAK2 , Sokkia nivo, Nikon nivo, Pentax Nivo, Topcon Nivo, Datum, Stanley, Dewalt, Fennel Nivo, Sun24 nivo, Nova Nivo , Nedo Nivo, Boif Nivo, Nestle24 nivo, Leica Jogger 24 Nivo, Trimble Nivo .Bu ürünlerin arasından Leica NA 700 Serisi Kaliteli Nivo olarak öne çıkmaktadır.


Leica NA 700 Serisi Nivo Özellikleri: 
Leica NA720 Otomatik Nivo: Bir kilometre gidiş geliş nivelmanda 2,5 mm hassasiyetindedir. Görüntüyü 20 kat büyütme özelliği. Dürbüne doldurulan nitrojen gazı sayesinde buğulanmayı önler.Mükemmel Leica optik lens kullanılmıştır. Yüksek kalitedeki lensleri parlak ve net görüntü sağlar.Gözünüzü asla yormaz.Hassas ve dayanırlık kompansatörü her zaman en doğru sonucu garanti eder. En önemli özelliği toza, neme ve darbelere dayanıklı yapısı.Yüksek standardı ile her zaman mükemmel sonuç elde edersiniz.

Leica NA724 Otomatik Nivo: Bir kilometre gidiş geliş nivelmanda 2,0 mm hassasiyetindedir. Görüntüyü 24 kat büyütme özelliği. Dürbüne doldurulan nitrojen gazı sayesinde buğulanmayı önler. Mükemmel Leica optik lens kullanılmıştır. Yüksek kalitedeki lensleri parlak ve net görüntü sağlar.Gözünüzü asla yormaz.Hassas ve dayanırlık kompansatörü her zaman en doğru sonucu garanti eder. NA700 serisinin nivoların en önemli özelliği toza, neme ve darbelere dayanıklı yapısı. NA700 serisinin nivoların Yüksek standardı ile her zaman mükemmel sonuç elde edersiniz.

Leica NA728 Otomatik Nivo: Bir kilometre gidiş geliş nivelmanda 1,5 mm hassasiyetindedir. Görüntüyü 28 kat büyütme özelliği. Dürbüne doldurulan nitrojen gazı sayesinde buğulanmayı önler. Mükemmel Leica optik lens kullanılmıştır. Yüksek kalitedeki lensleri parlak ve net görüntü sağlar.Gözünüzü asla yormaz.Hassas ve dayanırlık kompansatörü her zaman en doğru sonucu garanti eder. NA700 serisinin nivoların en önemli özelliği toza, neme ve darbelere dayanıklı yapısı. NA700 serisinin nivoların Yüksek standardı ile her zaman mükemmel sonuç elde edersiniz.
Leica NA730 Otomatik Nivo: Bir kilometre gidiş geliş nivelmanda 1,0 mm hassasiyetindedir. Görüntüyü 30 kat büyütme özelliği. Dürbüne doldurulan nitrojen gazı sayesinde buğulanmayı önler. Mükemmel Leica optik. Yüksek kalitedeki lensleri parlak ve net görüntü sağlar.Gözünüzü asla yormaz.Hassas ve dayanırlık kompansatörü her zaman en doğru sonucu garanti eder. NA700 serisinin nivoların en önemli özelliği toza, neme ve darbelere dayanıklı yapısı. NA700 serisinin nivoların Yüksek standardı ile her zaman mükemmel sonuç elde edersiniz.
Leica Runner Nivo Özellikleri:

Leica Runner20 Otomatik Nivo: Bir kilometre gidiş geliş nivelmanda 2,5 mm hassasiyetindedir. Leica’nın sarı renkteki Runner serisi nivoları ekonomik fiyatı ile öne çıkıyor.Basit kot alma işleri için ideal.Kompansatör kontrol düğmesi ile hatalı ölçümleri önler.Beşgen prizmalı düzeç aynası ile kolay ve hızlı yataylama sağlar.Toza ve suya dayanıklıdır. Dürbün 20 kat büyütme özelliği.
Leica Runner24 Otomatik Nivo: Bir kilometre gidiş geliş nivelmanda 2,0 mm hassasiyetindedir. Leica’nın sarı renkteki Runner serisi nivoları ekonomik fiyatı ile öne çıkıyor.Basit kot alma işleri için ideal.Kompansatör kontrol düğmesi, hatalı ölçümleri önler.Beşgen prizmalı düzeç aynası ile kolay ve hızlı kurulum sağlar. Toza ve suya dayanıklıdır. Dürbün 24 kat büyütme özelliği.

Dijital – Elektronik Nivolar:
Leica Sprinter 50 Dijital Nivo: Optik nivodan farkı elektronik bir sistemle donatılmış olmasıdır. Okumalar yan tarafta bulunan kırmızı tuşa basılarak elektronik olarak yapılır. Barkotlu miraları okuyabilir. Ön panelde okülerin yanında bulunan LCD ekranda sonuçlar izlenebilir. Netleştirme optik nivo gibi netleştirme vidası ile yapılır.
Kullanması son derece kolaydır.Basın tuşa sprinter nivo okusun. Yatay mesafe ve mira okuması ekranda . Kullanıcının dijital nivoyu miraya odaklaması yeterli. Okumanın elektronik olarak yapılması kullanıcı hatalarını minimuma indirir. Menü kullanım dili Türkçe seçilebilir.

Leica Sprinter 150 Dijital Nivo: Optik nivodan farkı elektronik bir sistemle donatılmış olmasıdır. Okumalar yan tarafta bulunan kırmızı tuşa basılarak elektronik olarak yapılır.Ön panelde bulunan LCD ekranda sonuçlar izlenebilir. Netleştirme optik nivo gibi netleştirme vidası ile yapılır.Barkotlu miraları okuyabilir.Yükseklik farkını hesaplayabilir.Kullanımının kolay olması ve fiyat avantajı en büyük tercih sebebidir. Menü kullanım dili Türkçe seçilebilir.

Leica Sprinter 150M Dijital Nivo: Optik nivodan farkı elektronik bir sistemle donatılmış olmasıdır. Okumalar yan tarafta bulunan kırmızı tuşa basılarak elektronik olarak yapılır.Ön panelde bulunan LCD ekranda sonuçlar izlenebilir. Netleştirme optik nivo gibi netleştirme vidası ile yapılır.Barkotlu miraları okuyabilir. Menü kullanım dili Türkçe seçilebilir.
1000 noktayı kayıt edebilir ve USB kablo bağlantısı ile Excel formatında bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.
Kot farkı hesaplayabilir, kazı-dolgu ve nivelman hesabı yapabilir.
Leica Sprinter 250M Dijital Nivo: Optik nivodan farkı elektronik bir sistemle donatılmış olmasıdır. Okumalar yan tarafta bulunan kırmızı tuşa basılarak elektronik olarak yapılır.Ön panelde bulunan LCD ekranda sonuçlar izlenebilir.Netleştirme optik nivo gibi netleştirme vidası ile yapılır.Barkotlu miraları okuyabilir.Menü kullanım dili Türkçe seçilebilir.
1000 noktayı kayıt edebilir ve USB kablo bağlantısı ile Excel formatında bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.
Kot farkı hesaplayabilir, kazı-dolgu ve nivelman hesabı yapabilir.
Nivonun Kullanım alanları: Nivolar inşaat sahalarında , haritacılıkta , Mimarlıkta ve hafriyat işlerinde, yol inşaatları, demir yolu inşaatında, tünelde, madencilikte, köprü ve baraj inşaatları, nivelman, poligon ve nirengi noktalarına kot taşınmasında, havuz inşaatı, fayans ve mermer döşemeleri, tadilat , şap uygulamaları, dekorasyon, binada dış cephe uygulamaları,her türlü tesviyeleme işlerinde kullanılır
Nivo Fiyatları: Aşağıda bazı nivoların fiyat listeleri verilmişti. Lütfen güncel fiyatlar ve kampanyadaki ürünler için arayınız.Aşağıdaki Fiyatlara Sehpa ve Mira 5m dahildir.

Nivo Aksesuarları : Sehpa ve mira ile birlikte kullanır. Sehpalar Alüminyum ve Ahşap Olmak üzere iki çeşittir. Alüminyum Nivo Sehpaları ağırlıkları ve kafa çaplarına göre çeşitlilik gösterir.Genellikle ucuz nivolar la hafif alüminyum sehpa verilir.Avantajı fiyatı ve hafif olması taşımada kolaylık sağlar.Dezavantajı bağlantı noktaları perçinlidir çabuk deforme olur. Hafif olması nedeniyle devrilme riski fazladır.
Alüminyum Mira : 5 metreye kadar uzayabilen alüminyum malzemeden yapılan ,ön yüzünde cm bölümlemeli, arka yüzü milimetre bölümlemeli teleskopik metrelerdir.Üzerindeki düzeç yardımı ile düşey olarak tutulur. 7 metreye kadar uzayabilen modelleri vardır.
Ahşap Mira : Ahşap malzemeden yapılır.4 metrelik katlanabilir miralardır. Ahşap miralar ön yüzü cm bölümlemelidir. Açıldığında 4 Metreye boyunda olur.
Alüminyum Nivo Sehpaları: 
Leica Alüminyum Nivo sehpaları,
Topcon Alüminyum sehpa
Sokkia alüminyum Sehpa
M3Y, M1YA L, SOK L,
Ahşap Sehpalar:
SB25 Ahşap sehpa , Nedo 200133, Nedo 200533 Ahşap sehpa, Leica Ahşap Sehpa, Leica GST 20-9 Ahşap sehpa, Leica GST05 Ahşap sehpa,Topcon ahşap sehpa , Sokkia Ahşap sehpa,Nedo sehpa

Nivo tamiri: sistem harita ; Zamanla kullanım, düşme ve çarpma gibi nedenlerle nivolarda kolimasyon oluşabilir.Teknik servise gelen nivolar genel durum değerlendirilmesi yapılarak arızaları hakkında rapor oluşturulur.Nivo tamir aşamasında yapılan işlemler; düzeç ayarı, kolimasyon ayarı ,kompansatör tamiri, netleştirme ayarı , tesviye üç ayak tamiri , az hareket tamiri ve kalibrasyon ayarları.Nivo kalibrasyon raporu oluşturularak müşteriye sunulur.Teknik serviste bakılan cihazlar: Leica, Nikon,Topcon, Sokkia, Runner20, Pentax, Na700, Setl, Stanley, Trimble, Datum, Boif, Fennel, Sun, Nedo, Nova, Foif ve Wild, sistemharita olarak hizmet vermekteyiz..
Lazer Nivo: Rotasyon lazer nivolar elektronik düzeçlemeli olup, kafa kısmı dönerek lazer ışığı yayarlar.Dönen lazer ışığı yatay ekseni oluşturur.Lazer nivolar Lazer mirası ve alıcıları ( dedektör) ile beraber kullanılır.Miraya bir aparat yardımı ile takılabilmektedir. Lazer ışığının gözle görülemediği durumlarda dedektör yardımı ile lazer ışığının seviyesi tespit edilir. Dedektör, lazer ışığına yaklaşık tutulduğunda görsel ok işaretleri ve sesli olarak lazer ışığının seviyesi hakkında size bilgi verir.
Lazer nivolar kullanımı son derece basittir.Yatay ve düşey olarak kullanılabilen elektronik düzeçlemeli hassas çok fonksiyonlu lazer hizalama cihazlarıdır. Açma tuşuna bastığınızda elektronik olarak kendini düzeçler ve dönmeye başlar.Kumanda ile kullanılabilir.Bazı fonsiyonları: Değişken kafa hızları, seçilebilir tarama modları ve parlak kırmızı lazer nokta halinde kullanılabilir, nokta sağa veya sola taşınabilir.İstenilen eksende eğim verilebilir.Şakül olarak kullanilabilir.Yerdeki nokta tavana taşınabilir. Alkalin veya şarj edilebilir pil ile kullanılabilir.Toz ve su geçirmez özelliğe sahiptir.
Lazer Nivo Ekipmanları: Sehpa, Lazer gözlüğü, Batarya , Şarj cihazı, Duvar konsolu, Hedef levhası,Yükseltilebilir lazer sehpası
Uygulama alanları: Şap işleri ,Kat düzeni, Saha betonu , Yükseltilmiş tavan, Aktarma ızgaraları, Tavan,Asma tavan uygulamaları, Dış mekan saha hazırlama
Kriterler Ayarlama pencere destekler , Mutfak dolapları montajı , İç duvarlar ,Yükseklik kontrolü, Temel ve aks uygulaması,Yerden tavana nokta taşıma, Kapı ve pencere montajı , Kazı kontrol çalışmaları,Yer döşemeleri, Dış cephe montaj çalışmaları.

kaynak: sistemharita

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder