25 Eylül 2012 Salı

Nivo Nasil Kullanilir?

Nivo Nasıl Kullanılır?

Nivo Sehpa ve Mira ile birlikte kullanılır. 
Sehpa üç ayaktan oluşmaktadır.Sehpalar ahşap veya alüminyumdan yapılabilir.Ahşap sehpalar alüminyum sehpalara göre titreşimi daha az ilettiği için hassas işlerde daha çok tercih edilir.

Mira ön tarafı cm bölümlemeli arka tarafı milimetre bölümlemeli metredir.Sıfırdan başlayarak beş metreye kadar işaretlidir. Ahşap veya alüminyumdan yapılır. Alüminyum miralar teleskopiktir. Miralar yedi metreye kadar açılabilir. Mira bir düzeç yardımı ile düşey olarak tutulur.
Nivo Nasıl Kurulur? - Nivo Nasıl Okunur?

Nivo sehpası açılarak sağlam bir şekilde zemine yerleştirilir.Bağlama vidası ile nivo sehpaya bağlanır. Düzeçleme vidalarından yararlanılarak küresel düzeçteki kabarcık merkeze getirilir. Küresel düzeç göz seviyesindeki düzeç aynasından takip edilebilir.  Nivo 180 derece çevirilerek düzeç kontrol edilir. Hava kabarcığı işaretlenen dairenin dışına çıkmamalıdır.  Nivo , A noktasında düzeçli bir şekilde düşey olarak tutulan miraya yöneltilir. Görüntü netleştirilir. Görüntüde kıllar şebekesi ve mira çakışır.Kıllar şebekesindeki yatay çizginin işaret ettiği seviye mira okuması olarak kayıt edilir. Daha sonra B noktasına yönlendirilir. B noktasındaki mira okuması yapılır. Aralarındaki yükseklik farları A-B = kot farkı şeklinde bulunur.

1) Sehpa üst yüzeyi yatay, yüksekliği göz seviyesinde olacak şekilde zemine yerleştirilir. 
2) Alet kutusundan sağlam bir şekilde tutularak çıkarılır. Sehpaya tespit vidası ile bağlanır.
3) Kaba tesviye (küresel düzeç) için sehpa sürgülü ayaklarından sürgüler vasıtasıyla sürgülenir. Düzeçteki kabarcık hangi tarafa gitmişse o taraftaki tesviye üç ayağı vidası kullanılarak kabarcığın ortaya gelmesi sağlanır. 
4) Nivo üzerinde silindirik düzeç varsa tesviye yapmak için düzeç tesviye vidasına paralel hale getirilir. Bu iki tesviye vidasını aynı anda içeriye ya da dışarıya doğru döndürerek düzeç kabarcığı ortalanır. Sonra dürbün 900 döndürülür. Üçüncü tesviye vidası kullanılarak kabarcık ortalanır.
5) Dürbün hedefe yöneltilir, sonra hedefteki mira ve yatay açı okumaları yapılır.
Nivo ile mira okurken alınan ölçüler mm cinsinden yapılır. Metre cinsinden de okunabilir. Ama hassasiyet isteyen işlerde mm cinsinden okunması tercih edilir. 
Nivo 180 derece çevrilerek düzeç kontrol edilir. Hava kabarcığı işaretlenen dairenin dışına çıkmamalıdır.

10 yorum:

  1. Çok güzel anlatılmışınız teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. peyzaj proje aplikasyonun da nasıl kullanılır

    YanıtlaSil
  3. arazi ölçümü bunula yapılır mı

    YanıtlaSil
  4. Haritaciysan yapilir

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar miranın rakamlar tamamen silinmiş ne yapabiliriz misin

    YanıtlaSil
  6. nivo mira bunların ingilizcesi ne amk ya

    YanıtlaSil
  7. arazi ölçüm için birebir

    YanıtlaSil
  8. arazi ölçümü nasıl yapılıyor ki nivo kot farkı bulmuyor mu ?

    YanıtlaSil
  9. Arazi ölçümleri alet ile Yapılıyor Fakat Nivo sadece Artı veya Eksi Kotlarını buluyor

    YanıtlaSil