3 Aralık 2012 Pazartesi

Nivo Nedir ve Nivo Nasıl Kullanilir?



Nivo yükseklik farkı ölçmeye yarayan cihazlardır. Sehpa ve mira ile birlikte kullanılır.

Nivo Nedir ve Nivo Nasıl Kullanılır



Nivo alt tabanı düzeçleme ayağı / vidası (tesviye tabanı), ve az hareket vidasından oluşmaktadır.Üst kısım dönebilir sekilde alt kısıma bağlanmış olup dürbün, küresel düzeç, kompansatör ve okülerden oluşmaktadır.

Alt kısımdaki üç düzeçleme vidası ve küresel düzeç nivonun kabaca yataylanmasında kullanılır.
Az hareket vidası nivoyu kolay hedefe yöneltmek için kullanılır.

Dürbün : Yakın veya uzak hedefi odaklamak için kullanılır.
Kompansatör :Optik eksenin yataylığını sağlar. Düzeç bozulmasıyla meydana gelen yatay eksen bozulmasını otomatik olarak düzeltir.

Öküler : Gözle bakılan kısımdır. Kıllar şebekesinin netleştirmesi için uygun yönde çevirilir.
Kıllar şebekesi: Ökülerin hemen önünde içine artı şeklinde yatay ve dikey çizgiden oluşan bir mercek yerleştirilmiştir.Nivo ile hedefe bakıldığında hedefteki görüntüyü ve artı şeklindeki bu çizgi görülür. Bu çizgilerden yatay olanı yatay düzlem olarak referans alınır.
Nivo düzeçlendiğinde optik eksen yatay bir düzlem oluşturmaktadır.Bu yatay düzlem referans alınarak kot çalışması yapılabir.

Leica Nivo Modellerimiz. Leica NA700 serisi Nivo Modelleri. Leica NA2 ve NAK2 mühendislik nivosu modelleri

Nivo Nasıl Kullanılır: Nivo Sehpa ve Mira ile birlikte kullanılır.
Sehpa üç ayaktan oluşmaktadır.Sehpalar ahşap veya alüminyumdan yapılabilir.Ahşap sehpalar alüminyum sehpalara göre titreşimi daha az ilettiği için hassas işlerde daha çok tercih edilir.
Mira ön tarafı cm bölümlemeli arka tarafı milimetre bölümlemeli metredir.Sıfırdan başlayarak beş metreye kadar işaretlidir. Ahşap veya alüminyumdan yapılır. Alüminyum miralar teleskopiktir. Miralar yedi metreye kadar açılabilir. Mira bir düzeç yardımı ile düşey olarak tutulur.

Nivo sehpası açılarak sağlam bir şekilde zemine yerleştirilir.Bağlama vidası ile nivo sehpaya bağlanır. Düzeçleme vidalarından yararlanılarak küresel düzeçteki kabarcık merkeze getirilir. Küresel düzeç göz seviyesindeki düzeç aynasından takip edilebilir. Nivo 180 derece çevirilerek düzeç kontrol edilir. Hava kabarcığı işaretlenen dairenin dışına çıkmamalıdır. Nivo, A noktasında düzeçli bir şekilde düşey olarak tutulan miraya yöneltilir. Görüntü netleştirilir. Görüntüde kıllar şebekesi ve mira çakışır.Kıllar şebekesindeki yatay çizginin işaret ettiği seviye mira okuması olarak kayıt edilir. Daha sonra B noktasına yönlendirilir. B noktasındaki mira okuması yapılır. Aralarındaki yükseklik farları A-B = kot farkı şeklinde bulunur.

Bazı nivolarda şakül - çekül de bulunmakla birlikte çok kullanılan bir aparat değildir.

Nivo Çeşitleri: Otomatik Nivo ve Dijital nivo olmak üzere iki çeşittir.
Otomatik nivolar cm bölümlemeli miralarla kullanılır. Otomatik nivo miraya yöneltilir ve okumayı kendiniz yaparsınız. Dijital nivolar elektronik bir sistemdir. Barkotlu miralarla okuma yapılır.Sadece barkotlu miraya yöneltilir,odaklanır ve düğmeye basarsınız.Sonuç ekrana gelir. Ekranda mira okuması ve mesafeyi görebilirsiniz.Dijital nivolarda kayıt ve hesap özelliği vardır. Nivelman, kazı dolgu hesabı ve kot farkı alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder